31 C
Poreč
Ponedjeljak, 6 srpnja, 2020
iVijesti banner
Naslovnica GRAĐANI PIŠU Građani ogorčeni: stižu im kazne od 500 kn jer ne proizvode otpad!

Građani ogorčeni: stižu im kazne od 500 kn jer ne proizvode otpad!

Gradsko komunalno poduzeće Usluga d.o.o. iz Poreča krajem 2019. godine korisnicima usluge zbrinjavanja otpada počinje slati kazne u iznosu od 500 kn – razlog je nekorištenje usluga zbrinjavanja MKO i BKO u razdoblju od 1. lipnja do 30. listopada. 2019. godine.

Po mišljenju čelnika Usluge „životno je nemoguće” ne stvarati miješani komunalni otpad te su stoga odlučili primijeniti ugovornu kaznu koja je propisana „Odlukom o načinu pružanja javne usluge prikupljanja miješanog komunalnog otpada i biorazgradivog komunalnog otpada na području grada Poreča“.

Što bi u prijevodu značilo – ako ne proizvodiš „smeće“, dođe ti kazna.

Stvarno stanje na terenu je ponešto drugačije, i zaista ima mnogo valjanih razloga zašto neki korisnici ne stvaraju „dovoljno“ MKO i nisu se stoga služili uslugom zbrinjavanja otpada u određenim periodima.

Počele su nam se nizati dojave građana koji su primili kaznu i koji su pravovremeno uložili prigovore s racionalnim i prihvatljivim objašnjenjima, na što su dobili suhoparne i standardizirane odgovore.

Moramo napomenuti da je na udaru represivnih mjera opet jedna od najslabijih karika našeg društva – umirovljenici. Sa svojim nepostojećim penzijama nastoje imati što manje troškova te je uslijed toga i proizvodnja otpada, uz razvrstavanje i kompostiranje, svedena na minimum.

Gdje je sada naša gradska vlast koja toliko promiče brigu o najstarijima?

Da li je moguće da u ovom trenutku – u kojem ne samo na regionalnoj, već i na državnoj i globalnoj razini postoji enormni problem oko zbrinjavanja velikih količina otpada – umjesto da nagradimo one koji su u stanju proizvesti najmanje moguće količine „škovaca“, mi ih kažnjavamo?

U nadi da ćemo senzibilizirati one koji u Poreču odlučuju, a u dogovoru s podnosiocima prigovora, odlučili smo objavljivati dopise koje su građani uputili Usluzi.

Slijedi prijepis jednog od prigovora koji nam je dostavio putem maila nećak kažnjene gospođe (podaci poznati redakciji):

Imam 74 godine, umirovljenica sam i udovica, živim sama. Imam spremnik od 60 litara koji u biti mi i ne treba.

Imam kokoši i psa kojima dajem ostatke hrane, a ostalo pravim kompost pošto imam vrt. Novine ne čitam, a ukoliko imam nešto papira, zapalim ga u peći, a pepeo posipam po vrtu.

Kako imam malu mirovinu ja sam mislila manjim pražnjenjem kante da ću uštedjeti, a vi meni šaljete kaznu od 500 kn!!!

Molim da sve gore navedeno uzmete u obzir i otpišete tu kaznu. 

Primjer odgovora Usluge Poreč na prigovore građana.

NAJČITANIJE