20.4 C
Poreč
Petak, 25 rujna, 2020
iVijesti banner
Naslovnica AKTUALNO Ustavni suci koji su tražili javnu raspravu o odlukama Stožera: Većina nas...

Ustavni suci koji su tražili javnu raspravu o odlukama Stožera: Većina nas je nadglasala

Troje ustavnih sudaca, Andrej AbramovićGoran Selanec i Lovorka Kušan, koji su tražili da rasprava o odlukama Stožera bude javna, u pauzi jučerašnje sjednice objasnili su zašto su i kako nadglasani.

Prema Abramovićevim riječima, glavni argument većini, a riječ je o preostalih 10 ustavnih sudaca, bila je epidemiološka situacija. Sumnjali su, naime, da se javna rasprava može organizirati u nekoj od dvorana Ustavnog suda. “Po ustavnom zakonu o Ustavnom sudu ovaj sud zasjeda u Zagrebu što znači da sjednicu možemo održati na bilo kojem mjestu”, rekao je Abramović.

Sudac Selanec kazao je kako je o ovim pitanjima javna rasprava bila potrebna. “Radi se o pitanjima zbog kojih dolazi do određenog procjepa u društvu, kao i u samoj izvršnoj vlasti zbog čega smo ih trebali raspraviti s uglednim stručnjacima i samim strankama koje su podnijele zahtjeve za ocjenom ustavnosti. Od toga bismo svi imali koristi, a i javnost bi imala na uvid sve argumente”, naglasio je Selanec.

MEDIJI NE SMIJU NA RASPRAVU

Ustavni sud donio je odluku da na jučerašnjoj sjednici o zakonitosti epidemioloških mjera neće biti prisutni predstavnici sredstava javnog priopćavanja, izjavio je ranije glavni tajnik Ustavnog suda Teodor Antić.

Kada Ustavni sud bude donio svoju odluku izdat će priopćenje, a kada odluke budu objavljene i poslane predlagateljima postupka predsjednik Ustavnog suda će održati konferenciju za novinare, dodao je Antić.

“Vjerujte da će na sva vaša pitanja biti odgovoreno u potpunosti i pravovremeno”, kazao je Antić novinarima ispred zgrade Ustavnog suda. Antić nije odgovorio na pitanje koji su bili argumenti ustavnih sudaca da se sjednica održi iza zatvorenih vrata, kao ni koliko je sudaca glasovalo da sjednice ne bude javna. Zaključio je da će ustavnosudske odluke biti donesene te da će javnost do kraja dana biti obaviještena o ishodu ove sjednice.

ODLUKA O USTAVNOSTI ZAKONA

Ustavni sud odlučuje o ustavnosti više zakona i paketu od 27 različitih ustavnih tužbi protiv mjera koje je donio Nacionalni stožer civilne zaštite vezanih za pandemiju Covida-19.

Kad su u pitanju ovlasti i djelovanje Kriznog stožera, Ustavni će sud donijeti dvije vrste odluka, navodi dnevnik. Najprije bi se trebao očitovati o ustavnosti izmjena Zakona o zaštiti pučanstva od zaraznih bolesti kojima je omogućeno da Stožer, bez proglašenja izvanrednog stanja i mimo dvotrećinske većine Sabora, donosi mjere kojima se zadire u ustavna prva građana.

Potom bi ustavni suci trebali odlučiti o ustavnosti konkretnih mjera koje je taj Stožer donio, a koje brojnim ustavnim tužbama osporavaju građani, odvjetnici, ali i neki saborski zastupnici.

Uređeni tekst

Izvor: Telegram.hr

Foto: Ustavni sud RH

NAJČITANIJE