21.7 C
Poreč
Subota, 6 lipnja, 2020
iVijesti banner
Naslovnica ISTRA Ususret „2. Backstage Live Pula 2019."

Ususret „2. Backstage Live Pula 2019.”

Jazz i Pula se obožavaju!

Uz ritmove new african jazza i koncert američke pjevačice Somi, 21. rujna u Puli počinje jazz festival  „2. Backstage Live Pula 2019.”!

Pripreme su već počele, a festival je najavljen i na druženju s medijima i domaćinima u Puli.

“Za Pulu se u “jazz zajednici” na svjetskoj razini pročulo već nakon prvog Backstage Live Pula 2018 i to iz puno razloga. Prije svega tu je sjajna pulska publika, nije uobičajeno da se na prvom jazz festivalu traži ulaznica više. Publika je sve koncerte pozdravila ozbiljnim ovacijama. Naravno, uspjehu festivala pridonio je i koncertni prostor, predivno istarsko narodno kazalište koje, nota bene, ima apsolutno vrhunski klavir što naravno proširuje mogućnost dovođenja najboljih svjetskih jazz pijanista.”, istaknuo je organizator Festivala i strastveni ljubitelj jazz-a Dražen Kokanović, napominjući kako uspjehu festivala pridonose i vrhunski hoteli te kako svjetski jazz glazbenici imaju priliku uživati u čaroliji istarskih gastronomski delicija, vina, ulja, što ih naravno oduševi.

“Jedna anegdota: Prošle godine zadnji koncert Madeleine Peyroux, prosinac, terasa hotela Histria, predivan dan, glazbenici sjede na terasi i pijuckaju istarske rakije i vina. Kažem im da bi trebali ići na tonsku probu. Oni gotovo unisono, ići ćemo kasnije, ovdje je kao u raju, želimo tu još dugo ostati, ionako smo strašno dobro “usvirani”.

Činjenicu da se Pula i jazz vole, potvrdili su i domaćini:

Jasmina Nina Kramber, pročelnica upravnog odjela za kulturu grada Pule, Sanja Cinkopan Korotaj, direktorica TZ Pula i Gordana Jeromela Kaić, ravnateljica Istarskog narodnog kazališta.

Ističu kako su Pula, njeni građani i turisti prepoznali festival te kako festival doprinosi raznolikosti kulturne ponude grada, posebno u nadolazećem simskom periodu. Nadaju kako će ovaj festival postati tradicionalan. A sudeći po reakcijama sa svih strana, za to ima itekako dobre temelje.

Koncert naime s nestrpljenjem iščekuju i izvođači.

Video pozivnica Charlie Hunter & Lucy Woodward

Somi

Festival će se održati u Istarskom narodnom kazalištu, a ovogodišnja sezona će uz Somi ugostiti još niz sjajnih glazbenika:

5.10. nastupaju Charlie Hunter & Lucy Woodward, 29.10. Mingus Big Band, a 12.11. Jason Moran & Bandwagon!

A evo i kratkih crtica zašto biste trebali posjetiti koncerte u sklopu 2.Backstage Live Pula 2019 Festivala:

Američku pjevačicu Somi nazivaju modernom Miriam Makeba, a njezinu karizmu uspoređuju i s onom Nine Simone i Dianne Reeves. Rado je viđena gošća na prestižnim jazz festivalima.

Gitarist Charlie Hunter je u svjetskim okvirima poznat po istodobnom sviranju bas i gitarskih dionica na istom glazbalu, osmislio je osmožičanu gitaru. U glasovanju kritičara Downbeata više je godina zauzeo vodeće pozicije u kategoriji zvijezde u usponu karijere – najbolji klavirist, skladatelj i jazz umjetnik, zanimljivo je i spomenuti da je u Playboyu proglašen najboljim umjetnikom godine.

Mingus Big Band je već godinama jedan od najboljih na jazz sceni, prvorazredna atrakcija, jedan od najkreativnijih jazz orkestara današnjeg jazz-a. Često je na prvom mjestu u zboru stručnih časopisa. U Mingus Big Bandu svira krema newyorških glazbenika i interes za sviranje u tom bandu je ogroman.

Svi koncerti počinju u 20 sati, a ulaznice za 2. Backstage Live Pula potražite na prodajnom mjestima Eventima i eventim.hr, INK, blagajna Istarskog narodnog kazališta, Laginjina 5, 52100 Pula.

Video materijali za TV i audio materijali (Radio) te fotografije za prva dva koncerta – Somi 21. rujna i Charlie Hunter & Lucy Woodward možete skinuti s linka:

http://www.phunet.com/promo//Jazz_Pula_Promo_Videi/

Više o Festivalu na: https://zgjazzfestival.com/ i društvenim mrežama Facebook i Instagram.

Više o Somi

Somi nazivaju modernom Miriam Makeba, a njezinu karizmu uspoređuju i s onom Nine Simone i Dianne Reeves.

https://www.youtube.com/watch?v=g2K63HPvbZQ

Profinjena glazbenica iznimne muzikalnosti pjeva na engleskom i raznim afričkim jezicima. Dobitnica je mnogobrojnih nagrada, a utemeljila je i „New Africa Live”, neprofitnu organizaciju posvećenu promociji najboljih suvremenih afričkih umjetnika koji rade u području performansa, vizualne umjetnosti i književnosti, Djetinjstvo provela u Zambiji, a danas živi u SAD-u i Nigeriji. Zahvaljujući tome, stekla je i bogato glazbeno iskustvo koje koristi u svojem stvaralaštvu. Svoju glazbu naziva new african jazz, a temelji je na multikulturalnosti – prije svega na spoju jazz-a i afričke glazbe, ali i funka, soula, folka i countryja. Svoj osebujan pristup jazz-u obogaćuje  s world musicom, zvuk u nekim izvedbama obogaćuje gudačkim glazbalima, a u nekima korištenjem elektroničkih naprava. Za razliku od glazbe njezina mentora, južnoafričkog trubača Hugha Masekele, koja je bliža jazz-u i moćnog je zvuka, njezina je nježnija i otvoreni ja za različite utjecaje. Autorica je ili koautorica skladbi koje su i politički i socijalno angažirane, a mnoge su nastale nadahnute životom u Lagosu i aktivnostima umjetnika koje je sama pokrenula u raznim salonima grada. No, izvodi i skladbe drugih autora raznih žanrova, primjerice Abbey Lincoln ili Boba Marleyja. Takve su i druge njezine suradnje – stilski šarolike. U raznim je prigodama pjevala uz Mosa Defa, Baabe Maala, Johna Legenda, Billyja Childsa, Paula Simona, Danila Pereza i Jennifer Hudson. Objavila je šest samostalnih albuma, snimajući u raznim formacijama, a na nekim izvedbama su joj se, među ostalima, pridružili Hugh Masekela, Angelique Kidjo, Ambrose Akinmusire, Marcus Strickland i Jaleel Shaw.

Promo by Menart za 2. Backstage Live Pula 2019!

Photo pressice Pula: Neven Lazarević (Glas Istre)

 

NAJČITANIJE