20.5 C
Poreč
Ponedjeljak, 6 srpnja, 2020
iVijesti banner
Naslovnica AKTUALNO Uz prekršajnu prijavu načelnik općine Višnjan mora nadoknaditi i troškove zbrinjavanja pasa

Uz prekršajnu prijavu načelnik općine Višnjan mora nadoknaditi i troškove zbrinjavanja pasa

Provođenje zakona

Veterinarska inspekcija nakon nadzora u općini Višnjan pokreće upravni postupak, no u općini Novigrad (zadarski) nisu utvrdili kršenje odredbe o obvezama jedinica lokalne samouprave iz Zakona o zaštiti životinja

Protiv odgovorne osobe općine Višnjan veterinarska inspekcija pokrenut će upravni postupak zbog utvrđenih nesukladnosti u zbrinjavanju napuštenih životinja, a uz prekršajnu prijavu donosi i rješenje za nadoknadu troškova Udruzi koja je zbrinula napuštene štence.

Rezultat je to inspekcijskog nadzora provedenog nakon prijave Udruge za zaštitu životinja SOS Šape Poreč, koja je početkom travnja zbrinula četiri napuštena šteneta pronađena na području Općine, o čemu je pisao i Večernji list. Načelnik Općine Angelo Mattich odbio je tada zbrinuti psiće i time prekršio Zakon o zaštiti životinja. Doznajemo to od Sanje Safner, dipl. iur., službenice za informiranje Državnog inspektorata Republike Hrvatske, i to nakon Zahtjeva za pristup informacijama jer veterinarska inspekcija ni nakon 30 dana nije odgovorila na naš upit. Protiv načelnika veterinarska inspekcija i u rujnu 2019. podnijela je prekršajnu prijavu zbog kršenja istog Zakona, kaže nam S. Safner, ali ne otkriva i rezultate te prijave.

U istom Zahtjevu tražili smo odgovore i na upit o rezultatima nadzora i rješenju veterinarske inspekcije na prijavu zbog načina zbrinjavanja napuštene kujice u općini Novigrad (zadarski). Kako smo pisali, komunalni redar je na dojavu o napuštenom psu 30. ožujka osobnim automobilom došao po psa u Pridragu. Nije obavijestio sklonište Privlaka s kojim Općina ima ugovor o zbrinjavanju napuštenih pasa, ali pas nije nikada ni stigao u sklonište.

U odgovoru službenice za informiranje stoji kako je tijekom inspekcijskog nadzora komunalni redar izjavio da je o psu lutalici obavijestio načelnika te psa preuzeo i odvezao u ograđeno reciklažno dvorište predviđeno za zadržavanje pasa lutalica do dolaska djelatnika skloništa. Pas je pobjegao, a naknadne obavijesti o njemu nisu zaprimili (uređeni tekst). Izvor: Večernji.hr

Foto: Večernji.hr

 

 

NAJČITANIJE