22.5 C
Poreč
Srijeda, 23 rujna, 2020
iVijesti banner
Naslovnica ISTRA Valamar Riviera kao odgovor ''korona krizi'' pokreće program "Pauza - Restart"

Valamar Riviera kao odgovor ”korona krizi” pokreće program “Pauza – Restart”

Projekt Pical 

Kao odgovor na ogromne izazove koje pred turistički sektor postavlja izvanredno stanje izazvano koronavirusom, vodeća hrvatska turistička kompanija Valamar Riviera donijela je odluku o programu pod nazivom “Pauza – Restart”. Radi se o odluci kojom se, počevši od 1. travnja, stavljaju u mirovanje sve aktivnosti u toj hotelskoj kući. Ovom odlukom, odnosno programom, Valamar je prvi u turističkoj branši, vjerojatno najosjetljivijoj i najpogođenijom u ovoj krizi, osmislio jedinstveni model preživljavanja. Jedan od ključnih ciljeva programa „Pauza-Restart“ je da Valamar po završetku opasnosti i kriznog razdoblja uzrokovanog koronavirusom, financijski stabilan i kadrovski ekipiran bude spreman za “Restart”. To konkretno znači da će najveći broj radnika Valamara, odnosno svi oni koji radi situacije ne mogu raditi svoj posao, od 1. travnja biti upućeni na “pauzu”, te će im za to razdoblje Valamar osigurati naknadu plaće u iznosu od minimalno 60 posto njihove redovne plaće, ali ne manje od 4.250 kuna neto.

Pogram “Pauza – Restart” donosi se na rok od minimalno 30 do maksimalno 90 dana. Odnosno, provodit će se u vremenu dok na snazi bude mjera Vlade RH o očuvanju radnih mjesta kod poslodavaca kojima je zbog posebne okolnosti uvjetovane koronavirusom narušena gospodarska aktivnost.

Program će obuhvatiti i sve djelatnike Valamara, a slijedit će ga i Imperial Rab, što ukupno čini oko 2.800 zaposlenih, a znači da, usprkos izvanrednom stanju, neće biti otpuštanja. Za sve radnike koji su u radnom odnosu koristit će se mjere Vlade. Pritom Valamar jamči da najniža isplaćena plaća radnicima koji budu upućeni na pauzu neće biti manja od 4.250 kuna neto. To znači da će minimalac od 3.250 kuna koji svojim mjerama osigurava država, Valamar svojim radnicima s najmanjim primanjima u vremenu trajanja ovog programa “pojačati” za 1.000 kuna,   ili više, za radnike s većim primanjima. Sasvim precizno, kompanija će osigurati sredstva za isplatu razlike od iznosa koji osigurava država do iznosa koji predstavlja minimalno 60 posto redovne plaće pojedinog radnika, koji je na pauzi.

Ova mjera primjenjivat će se jednako za djelatnike i za menadžment, uključujući sezonce i stalne sezonce koji su već u stalnom radnom odnosu i koji će također dobivati 4.200 kuna neto za vrijeme pauze.

Za vrijeme pauze minimalni broj radnika u Valamaru će raditi u nekim nužnim sektorima, primjerice kao menadžment zadužen za krizno upravljanje, a tu su i radnici u administraciji, djelatnici na poslovima održavanja, konzervacije, osiguranja objekata i slično.

Prema Valamar programu, dijelu menadžmenta koji će morati raditi plaća će se umanjiti za do 30 posto njihove redovne plaće. Međutim, ostalim djelatnicima koji nastave raditi svoj posao i u tom razdoblju pauze, bit će isplaćene plaće u punom iznosu. Izvor: Glas Istre

Foto: Novac.hr

NAJČITANIJE