9.1 C
Poreč
Ponedjeljak, 19 travnja, 2021
iVijesti banner
NaslovnicaAKTUALNOVažno upozorenje: Svi koji imaju atmosferske bojlere u riziku su trovanja ugljičnim...

Važno upozorenje: Svi koji imaju atmosferske bojlere u riziku su trovanja ugljičnim monoksidom

Ugljični monoksid je plin bez boje, okusa i mirisa zbog čega se naziva tihi ubojica.

Kod potrošača koji koriste atmosferske bojlere postoji rizik trovanja ugljičnim monoksidom, upozorili su danas Policijska uprava zagrebačka, Gradska plinara Zagreb i Dimnjačarska obrtnička zadruga na zajedničkoj konferenciji za javnost, piše Večernji list.

Oni su, naime, počeli s distribucija dopisa upozorenja i informativnog letka na adrese 80 tisuća potrošača koji imaju atmosferske bojlere, a kroz iduću godinu dimnjačari i monteri Gradske plinare Zagreb stavit će naljepnice upozorenja na sve bojlere.

– Ugljični monoksid je plin bez boje, okusa i mirisa zbog čega se naziva tihi ubojica.

U zadnje četiri godine bilo je osam smrtnih slučajeva i 71 trovanje ugljičnim monoksidom – kazao je Velimir Tišma, voditelj Službe za prevenciju PUZ-a. Dubravko Duvančić, voditelj Službe tehničke podrške Gradske plinare Zagreb, objasnio je da su atmosferski bojleri opasni jer zrak za izgaranje uzimaju iz prostora u kojem su smješteni.

– Žrtve monoksida su mlađe osobe, mahom žene, a opasnosti su osobito izloženi podstanari, posebno oni koji dolaze s područja gdje nema kulture plina. Opasnost od trovanja porasla je rekonstrukcijama stanova gdje se ugrađuje PVC/ALU stolarija čime se onemogućuje dotok zraka i ugradnjom kuhinjskih napa koje su sada veće snage nego ranije. Pri trovanju monoksidom najčešći je uzrok istovremeni rad bojlera i kuhinjske nape koja također povlači zrak iz prostora. Iako potrošači mogu biti oprezni, jedino pouzdano rješenje je zamijeniti atmosferske bojlere novima – kazao je Duvančić. Nenad Zrinski, upravitelj Dimnjačarske obrtničke zadruge, istaknuo je da su mnogi vlasnici stanova, osobito oni u starim zgradama, obnovili svoje prostore, a da pri tom nisu zamijenili atmosferski bojler niti su sanirali dimnjak.

– Primjerice, u središtu Zagrebu se obnavljaju stanovi za najam, a ostaju dimnjaci stariji od sto godina. Pozivam sve potrošače da dimnjačarima omoguće pristup dimnjaku – kazao je Zrinski.

Izvor: poslovni.hr

NAJČITANIJE