Veleposlanik Izraela u radnom posjetu Vodnjanu

Gradonačelnik Grada Vodnjan-Dignano ugostio je u četvrtak 17. lipnja 20201. godine
veleposlanika Države Izrael u Republici Hrvatskoj Ilana Mora. U okviru radnog posjeta Njegova Ekselencija Ilan Mor i gradonačelnik Edi Pastrovicchio razgovarali su o mnogim zajedničkim poveznicama Izraela i Vodnjanštine, na prvom mjestu o zajedničkoj poljoprivrednoj orijentaciji te mogućnostima još boljeg povezivanja.

Proizvodnja maslinovog ulja usko je vezana za izraelsku kulturu i povijest te čini jednu od sedam autohtonih kultura Izraela. Iako proizvodnja maslinovog ulja na Vodnjanštini djeluje skromno u odnosu na proizvodnju svjetskog izvoznika kakav je Izrael, istaknuto je da
se primjeri te zemlje itekako mogu implementirati i na jugu Istre.

Prvenstveno kada je riječ o sinergiji znanosti, poljoprivrede i industrije povezane s poljoprivredom, a čega je rezultat tržišno orijentirana poljoprivreda Izraela koja izvozi agrotehnička rješenja diljem svijeta. Nadalje, Izrael je svjetski primjer kako visoko inovativna industrija i tehnologija omogućuju kvalitetan i obilat uzgoj u uvjetima krajnjeg ograničenja vode, tla i klime.

Na sastanku je istaknuto da je Vodnjanština pogodna za razvoj poljoprivrednih grana popust maslinarstva, vinogradarstva, povrtlarstva, stočarstva, pčelarstva, i da osnovnu
komparativnu prednost u poljoprivredi, pored klimatskih i pedoloških uvjeta, čine ljudski
resursi koji posjeduju znanja i vještine na području maslinarstva i vinarstva. Kao i Izrael, i
Vodnjan provodi razne mjere za promociju svojih maslinovih ulja, organizira festivale maslinovih ulja, tečajeve za uporabu maslinovog ulja, radionice za kuhare, medijske
promocije i slično.

Gospodarstvo Grada Vodnjan-Dignano zasniva se na poljoprivrednoj proizvodnji i
preradi poljoprivrednih proizvoda, rečeno je na sastanku, ali sve više i na IT industriji, malom i srednjem poduzetništvu i turizmu. Grad Vodnjan-Dignano ima dvije aktivne poslovne zone: poslovnu zonu Vodnjan sjever (zona u inicijalnoj aktivaciji) i zonu male privrede Galižana (srednje aktivna zona), te se pozicionira kao partner svim poduzetnicima i investitorima.

S druge strane, Izrael, kao jedno od najnaprednijih gospodarstva svijeta, ima drugi najveći broj startup tvrtki u svijetu nakon SAD-a. S obzirom na manjak prirodnih resursa i sirovina, Izrael se koncentrira na visokokvalificiranu radnu snagu, znanstvene institute i centre za istraživanje i razvoj.

U manje formalnom razgovoru veleposlanik Ilan Mor, kojeg krasi izrazito bogata  plodonosna diplomatska karijera, izrazio je osobno oduševljenje ambijentom i pitoresknošću stare jezgre Vodnjana.

Gradonačelnik Pastrovicchio uručio mu je veliku monografiju „Vodnjan – Grad priča“, a tijekom razmjene poklona Njegova Ekselencija jer navela i da je više puta bila u Istri te da jako dobro pozna kvalitetu ovdašnjih autohtonih proizvoda.