29.8 C
Poreč
Utorak, 11 kolovoza, 2020
iVijesti banner
Naslovnica HRVATSKA Veličanstveni ginko iz Daruvara star 242 godine natječe se za Europsko stablo...

Veličanstveni ginko iz Daruvara star 242 godine natječe se za Europsko stablo godine

Upoznajte ginko iz Daruvara koje je finalist natječaja Europskog stabla 2020. godine, donosi Telegram.

Već deset godina organizacija Tree of the year traži stabla s najzanimljivijim pričama. Riječ je o natjecanju za Europsko stablo godine koje je nastalo 2011. godine, a inspirirano je popularnim natjecanjem za Stablo godine koje je dugi niz godina organizirala Češka zaklada za zaštitu okoliša (Nadace Partnerství). Ovo europsko natjecanje je zapravo finale sastavljeno od pobjednika u nacionalnim natjecanjima među kojima se našao i jedan zbilja veličanstveni ginko iz Daruvara star čak 242 godine.

Ginko za sebe kaže kako već stoljećima raste s gradom pokraj dvorca te da izaziva ljude da rašire ruke i obgrle širinu njegovog debla. Pruža ruke djeci za igru i pohod na vrh, a dobio je i rajsko ime Adam. Svaki dan ispisuje nove stranice priče u interakciji čovjeka i prirode, a potajno otkriva i da nije sam, odnosno da je pokraj njega Eva u koju je zaljubljen i s kojom već godinama u Daruvaru slavi ljubav i život.

No, među finalistima uz ginko iz Daruvara ima i nekoliko opakih konkurenata koji pretendiraju za Europsko stable godine. Među njima se posebno ističu Čuvar poplavljenog sela iz Češke, Allertonski hrast iz Velike Britanije te Usamljena topola iz Rusije.

Glasovanje traje od 1. do 29. veljače, a prilikom glasanja uvijek odabirete dva stabla. Glasovi zadnjeg tjedna (od 23. do 29. veljače) su tajni, što znači da broj glasova preliminarnog glasovanja neće biti dostupan na internetskoj stranici. Rezultati će biti objavljeni na Ceremoniji dodjele nagrada u Bruxellesu, 17. ožujka, gdje će biti nagrađeni pobjednici. Go ginko!

Glasovati možete i vi na OVOM LINKU.

NAJČITANIJE