13.9 C
Poreč
Subota, 30 svibnja, 2020
iVijesti banner
Naslovnica AKTUALNO Virus "interes političara" ugrožava demokraciju

Virus “interes političara” ugrožava demokraciju

Sraz ljevičastva, desničarstva i regiočarstva

Nakon trideset godina iskustva s predstavničkom demokracijom treba postaviti dijagnozu njezine glavne bolesti. Ona glasi: zaražena je „virusom interesa“, a izvor zaraze su političari koji svoj interes stavljaju ispred interesa naroda odnosno građana. Očekivati od njih da potaknu istraživanje i upotrebu „lijeka“ za takvu ugrozu, odnosno traže mišljenje neovisnih stručnjaka poput prof. dr. Ivana Koprića, je besmisleno jer tada vlast i moć ne bi mogli zadržati u svojim i samo svojim rukama i to nazivati vladavinom naroda.

U cilju zadržavanja takvog stanja stalno ispiru mozak građana: „desničari“ tvrde da su bolji od „ljevičara“, „ljevičari“ da su bolji od „desničara“, a „regionalisti“ da su bolji i od „desničara“ i „ljevičara“. Radi se o ideologijama s kojima se gradi konfliktno i neodrživo društvo.

Radi se o srazu virusa ljevičastva, desničarstva i regiočarstva.

Štite navodno stranački, a u biti svoj interes

Dok na izbore izlaze samo građani koji su hipnotizirani takvom u biti zaglupljujućom ideologijom, iza koje su interesi pojedinaca, predstavnička demokracija ostaje u rukama nekoliko „uvaženih“ nacionalnih i lokalnih virus-političara. Oni postavljaju svoje kadrove na svako važno mjesto, te primjerice, u nadzorne odbore, o čemu je ovih dana pisao Glas Istre. Ti „stranački stručnjaci“ i njihove obitelji imaju razlog za izlazak na izbore. Na taj način štite navodno stranački, a u biti svoj interes.

Političari nisu ni desni, ni lijevi, ni regionalisti

U cilju zadržavanja takvog stanja uništava se svaki alternativni politički projekt koji se pojavi u Istri, ili drugdje u Hrvatskoj, pa „jedini“ i „pravi način“ funkcioniranja demokracije je ono što rade oni koji su egzekutori bilo koje nove alternantive.  Građani koji ne izlaze na izbore su im, nesvjesno, „saveznici“.

Očigledno je da je znatan dio građana pred preprekama u obliku virus-političara koji u njima stvaraju osjećaj bespomoćnosti pa i straha od sudjelovanja u javnom životu.

Drugim riječima, s razlogom se može tvrditi da virus-političari nisu ni desni, ni lijevi, ni regionalisti. Oni se takvima predstavljaju znajući da će im dezinformirani ljudi povjerovati i dati glas, a nakon izbora bez konzultiranja građana mogu raditi što, kada i kako hoće!

Grakalić: Vjerodostojno, nema sumnje

Aktualno stanje u kojem vlast obnašaju virus-političari Dubravko Grakalić ovako je opisao: Dakle, tko to nudi restart Hrvatske? Bespravni stipendist, „pajser”, gospođa ministarka koja je zaboravila na sitne honorare, „franker” bez političke valute u džepu i vječni borac za prava umirovljenika. Vjerodostojno, nema sumnje.

Političari su najveća zapreka restarta

Ako građani ne shvate da demokraciju na svim razinama ugrožava „virus interesa političara“, te da je jedini lijek njihov glas na izborima, demokracija će se i nadalje provoditi kao lijevokracija, desnokracija i regiokracija. Virus-političari će bez da pocrvene obećavati restart iako su mu oni najveća zapreka. U takvim uvjetima nema neophodnih ni kvalitetnih reformi, demokracije za građane, ni – restarta.

To će trajati sve dok se građanima ne ogadi demokracija u kojoj ne sudjeluju ni prije, ni nakon  izbora.

Početak stvarnog restarta u Puli, a možda i Istri

Ako se to desi što prije i demokracija vrati građanima šteta će biti manja. Ali, ako virus-političari i nadalje budu najveća opasnost za demokraciju, šteta može biti veća. Naime, građani za sada nezadovoljstvo izražavaju u tišini, osim nešto glasnijih Zagrepčana. Međutim, prije ili kasnije, mogu se odlučiti za „nedemokratske“ metode: mirne ili agresivne.

Za sada „mirnom“ metodom prijete žitelji ulice Paganor koja je dio Velog Vrha. Oni su shvatili da nema koristi od stalnih obećanja političara da će se njihov problem riješiti pa se spremaju blokirati prometnice.

To može biti početak stvarnog restarta u Puli, a možda i Istri!

FOTO: Dnevnik.ba

 

NAJČITANIJE