0.8 C
Poreč
Utorak, 26 siječnja, 2021
iVijesti banner
Naslovnica AKTUALNO Vlada planira ukinuti funkcije kao što su zamjenici načelnika i župana?

Vlada planira ukinuti funkcije kao što su zamjenici načelnika i župana?

Hrvatska se može podičiti brojnim nesuvislim i izmišljenim funkcijama koje imaju naši politički dužnosnici, pa smo tako na prošlim lokalnim izborima uz 576 gradonačelnika, načelnika i župana birali i čak 734 njihova zamjenika.

No, toj bi praksi uskoro moglo odzvoniti. Naime, 24sata piše kako iako cjelovite reforme lokalne uprave neće biti do lokalnih izbora u svibnju 2021. godine, iz Ministarstva uprave dobili su neslužbenu potvrdu da je u izradi prijedlog zakona koji bi ukinuo većinu zamjenika gradonačelnika, načelnika i župana. Točnije, od njih 734, plan je ukinuti čak 624 zamjeničke funkcije.

Prema napravljenoj analizi, jako mali dio zamjenika je iskoristiv i radi svoj posao. Ostali bi samo po jedan zamjenik za gradove iznad 35.000 stanovnika i za županije, ali će i županije još razmotriti jer nisu sve iste veličine, pa nekim županima možda i nije potreban zamjenik, rekao je izvor iz ministarstva za spomenuti medij.

Inače, prosječni trošak mjesečne plaće za zamjenike je oko 15.000 kuna bruto, ali one jako variraju. No ako uzmemo i taj prosjek, to je 9,3 milijuna kuna mjesečno za plaće zamjenika ili 112,3 milijuna kuna godišnje.

Spomenuti izvor kaže da je smanjenje broja zamjenika samo dio plana veće reforme lokalne uprave na čiju potrebu godinama upozoravaju stručnjaci, a u njoj bi se trebao smanjiti i broj političara. Inače, u Hrvatskoj u vijećima gradova i općina te županijskim skupštinama sjedi više od 8500 izabranih političara. Svi oni primaju naknade za svoj rad, a stranke naknade za njih iz lokalnih proračuna.

FOTO: Dnevno.hr

 

NAJČITANIJE