9.1 C
Poreč
Ponedjeljak, 19 travnja, 2021
iVijesti banner
NaslovnicaAKTUALNO“Vrhunac trećeg vala za dva tjedna, a poboljšanje situacije tek krajem svibnja”

“Vrhunac trećeg vala za dva tjedna, a poboljšanje situacije tek krajem svibnja”

Situacija u Portugalu početkom godine izgledala je bezizlazno, onako kako je lanjskog proljeća izgledala u Italiji. Kao da su se zakasnjeli prvi pa onda drugi val spojili u jedan. Samo u siječnju je od posljedica zaraze koronavirusom umrlo 5576 osoba, što je 44,7 posto od ukupnog broja preminulih. Više nije bilo prostora ni u mrtvačnicama.

Policijski sat, zatvoreni kafići

“Nema smisla tješiti se da ovo nije najgore što nam se moglo dogoditi. Za koji ćemo se tjedan tek susresti s onim najgorim”, kazao je portugalski premijer Antonio Costa. No, danas u Portugalu pandemija tek tinja. U posljednjih tjedan dana broj novih slučajeva i tjedna incidencija u slobodnom su padu, 5. travnja Portugal je brojio 159 novozaraženih. Što se dogodilo?

“Zaista, Portugal je bio jako zahvaćen epidemijom na početku godine, jedna od “najgorih” zemalja članica EU kod njih su se pojavile među prvima i zaraznije varijante virusa (npr. britanska) koje su se vrlo brzo počele širiti zemljom. No, ubrzo su uveli vrlo restriktivne epidemiološke mjere, kao npr. policijski sat, zatvaranje svih kafića i restorana, obvezno nošenje maski, zabrana okupljanja i sl.

Većina je ovih mjera još na snazi i sada zapravo počinje postupno popuštanje s obzirom na to da Portugal također ima problem s cijepljenjem stanovništva. Ovo mi je poznato i zato što je moj doktorand trenutačno na poslijedoktorskom usavršavanju u Lisabonu, pa me povremeno informira o stanju u zemlji i gradu”, rekao je za Večernji list prof. dr. sc. Bojan Polić s Medicinskog fakulteta Sveučilišta u Rijeci.

Misli kako je kod nas došlo do prebrzog popuštanja mjera, a s tim i prevelikog opuštanja ljudi u uvjetima kada je još velika većina osjetljiva na virus i kada su prisutne zaraznije varijante (npr. britanska).

‘Još je oko 70-75% stanovništva osjetljivo na virus’

“Trenutačno je možda cijepljeno oko 10% stanovništva, od kojeg je većina cijepljena jednom dozom, i to većinom nedavno. Ako k tome dodamo da je u kontaktu s virusom do sada bilo oko 25% stanovništva, moja je procjena da trenutno imamo oko 25- 30% imunog stanovništva uzevši u obzir činjenicu da nisu svi koji su cijepljeni još razvili dostatan zaštitni imunitet, ali i da stanovništvo koje je došlo u doticaj s virusom nije u određenom postotku dovoljno zaštićeno od virusa (poglavito dio asimptomatskih bolesnika)”, rekao je Polić i dodao:

“Dakle, još je oko 70-75% stanovništva osjetljivo na virus. S obzirom na eksponencijalan porast broja oboljelih u posljednja 2-3 tjedna i relativno blage mjere koje su sada na snazi, mislim da ćemo vrhunac ovoga vala tek dosegnuti za tjedan-dva. Kako se bolnički kapaciteti brzo popunjavaju, bojim se da ćemo biti prisiljeni poduzeti restriktivnije mjere od sadašnjih kako bismo obuzdali epidemiju i rasteretili zdravstveni sustav. U ovom su trenutku epidemiološke mjere najvažnije u obuzdavanju ovoga vala epidemije, a treba imati na umu da im treba tjedan-dva da počnu djelovati.”

Slaba procijepljenost

“Cijepljenje nam neće previše pomoći u obuzdavanju ovoga vala jer smo s masovnijim cijepljenjem počeli tek ovoga tjedna, a trebaju barem 2-3 tjedna da se pokaže djelotvornost. No, uz striktno pridržavanje epidemioloških mjera (ponajprije osnovnih) i intenzivno cijepljenje mislim da bi se situacija mogla smiriti do polovice svibnja ili lipnja. No, i dalje ćemo morati biti vrlo oprezni.

Ljeto će do određene mjere smanjiti pojavnost simptoma bolesti (infektivna doza, boravak na otvorenom i sl.), no neće ga i zaustaviti, kao što to vidimo na primjeru brojnih zemalja koje se nalaze u toplijim zonama. Važno je intenzivno nastaviti s cijepljenjem kako bi što prije što veća populacija bila procijepljena i zaštićena od teških posljedica covida-19. Naivno je misliti da ćemo tijekom ljeta “moći dozirati” infekciju virusom i tako steći imunitet”, smatra Polić.

Kako je u utorak objavio Bloomberg pozivajući se na interni dokument Europske unije, očekuje se da će većina zemalja članica do kraja lipnja moći cijepiti većinu svoga stanovništva protiv covida-19, a Hrvatska je u skupini zemalja koja će imati manje od polovice cijepljenog stanovništva.

Izvor: N1

Foto: Yt

NAJČITANIJE