22.2 C
Poreč
Subota, 6 lipnja, 2020
iVijesti banner
Naslovnica ZANIMLJIVOSTI Weekend Escapes: Ferrara – prošlost i sadašnjost u jednome gradu

Weekend Escapes: Ferrara – prošlost i sadašnjost u jednome gradu

Smještena na samoj rijeci Po, u industrijski najrazvijenijoj regiji, te u blizini pitoresknih gradova poput Bologne, Ravenne i Padove, Ferrara već samom svojom pozicijom obećava mnogo.  Kao stvorena je za vikend izlet, zar ne?

E sad, sigurno te zanima što se uopće isplati vidjeti u ovome gradu. Kao prvo moraš znati da je Ferrara poznata po odlično očuvanim zidinama koje okružuju grad, te da je cijela povijesna jezgra pod zaštitom UNESCO-a. Sa samim ulaskom u grad steći ćeš dojam da ulaziš u živi muzej ili da su te teleportirali u prošlost. Ceste, ulice, palače, kuće i zgrade od opeke zadržale su svoj autohtoni izgled, te upravo one  daje ovome gradu jedinstveni šarm.

Dvorac Estense je zasigurno najpoznatija građevina i uistinu ostavlja bez daha. Zaštićen mostovima na lancima, vodenim kanalom koji ga okružuje, te velikim topom s prednje strane, sa svoja četiri tornja izgleda kao da je „ispao“ iz Disney crtića. Moguće ga je detaljno obići iznutra, ali i jednostavno prošetati kroz dvorište i okinuti pokoju fotku!

*EXTRA savjet – u podnožju dvorca nalazi se odličan restorančić idealan za aperitivo u kojem pripremaju odlične bruschette i piadine! Unikatne kameno popločane ulice pod voltom vode do glavnoga trga koje je glavno središte zbivanja i na kojem se nalazi katedrala San Giorgio. U samoj blizini katedrale nalazi se priznato sveučilište radi kojeg se mladi u velikom broju naseljavaju u ovaj grad. To ujedno znači da ovdje ne manjka noćnog života, od barova i pubova pa sve do diskoteka – za svakoga ponešto. Ukoliko si pak ljubitelj muzeja, umjetničkih galerija,renesansnih palača, crkvi ili prekrasnih vrtova skrivenih među zidinama, jednostavno si uzmi vremena i prošetaj kroz grad.

Gdje god da te put odvede ne možeš pogriješiti!

Pravi si sretnik ako potrefiš Buskers festival uličnih svirača koji ugošćuje umjetnike iz cijeloga svijeta ili Festival balona čije polijetanje nipošto NE SMIJEŠ propustiti (osim ako ne zapuše vjetar pa nisi imao sreće, kao recimo JA ove godine!) Ako si ljubitelj sporta možeš odgledati i pokoju utakmicu, jer ovdje se mnogo ulaže u sport – i muški i ženski! Najgledaniji je naravno nogomet čija ekipa SPAL igra SERIE A,  a slijede ga rukomet, košarka, odbojka, futsal, borilačke vještine…

Ah da, ne zaboravi da Ferraru nazivaju i „La citta delle biciclette“, te je ovdje bicikl glavno prijevozno sredstvo. Bilo da se radi o vožnjici u slobodno vrijeme ili odlasku na posao bicikl se ovdje koristi u svim prilikama, stoga neka te ne iznenadi što ih ima na svakom koraku. Ukoliko si autom OBAVEZNO se provozaj  i izvan grada! Naime,u okolnim se selima nalaze bajkovite kuće/vile/imanja sa uređenim vrtovima kakvi se viđaju samo u filmovima i nikako ih ne smiješ propustiti!

Što čekaš? Mobitel u ruke i baci se u akciju! 

A.R.

 

 

 

NAJČITANIJE