13.6 C
Poreč
Subota, 4 travnja, 2020
iVijesti banner
Naslovnica HRVATSKA Zabrane i ograničenja za privatne iznajmljivače neće biti, ali slijedi rekategorizacija smještaja...

Zabrane i ograničenja za privatne iznajmljivače neće biti, ali slijedi rekategorizacija smještaja , zaključeno je na sastanku predstavnika Zajednice obiteljskog turizma pri HGK s ministrom Garijem Cappellijem

Apartmani i općenito ta vrsta smještaja nisu problem, nego razvoj proizvoda u destinacijama, rekao je Gari Cappelli prilikom predstavljanja rezultata prošle turističke godine i najave nove.

“To mora biti zajednički posao, trebaju sudjelovati svi u destinacijama i treba biti kvalitetno”, dodao je ministar odgovarajući i na pitanje o njegovoj, kako su je nazvali u medijima, “inicijativi za zabranu i ograničavanje privatnog smještaja”, izrečenoj tijekom nedavnog boravka u Dubrovniku nakon razgovora s gradonačelnikom Matom Frankovićem.

“Ne radi se ni o kakvoj inicijativi zabrane niti se o tome razmišlja i planira, nego je riječ o tome da treba raditi kvalitetno. O tome smo govorili i na sastanku s predstavnicima Zajednice obiteljskog turizma pri HGK na čelu s predsjednicom Martinom Nimac Kalcina, uz poruku da svi u destinaciji, pa i obiteljski smještaj moraju sudjelovati i pridonositi stvaranju kvalitetnih proizvoda”, objasnio je ministar.

Dodao je i kako je na sastanku zaključeno da će najbolje podatke o svemu imati nakon rekategorizacije u iduće tri do četiri godine, kojom neće biti obuhvaćeni samo svi iz obiteljskog smještaja, nego i druge vrste smještaja u turizmu.

Cappelli je najavio kako i zbog toga treba pričekati izradu i prihvaćanje nove strategije razvoja turizma, koja će biti i nacionalni plan za održivost turizma kojim će se, među ostalim, definirati daljnje i postupci i za obiteljski smještaj. Dovršetak strategije u planu je ove godine.

Predsjednica Zajednice obiteljskog smještaja pri HGK Nimac Kalcina smatra da bi lokalne jedinice trebale same donositi odluku u kojem smjeru razvijati svoje destinacije te se brinuti o ravnomjernom omjeru svih ugostiteljskih objekata, tako i obiteljskog smještaja.

Istaknula je kako se u Zajednici apsolutno slažu da radi održivog razvoja treba nastojati da ponuda u destinaciji bude raznovrsna u odnosu na sve vrste smještajnih i ugostiteljskih objekata te se lokalnim vlastima trebaju prenijeti ovlasti da donose odluke koje bi utjecale na destinaciju u tom smjeru, ali ne zabranama i ograničavanjima, nego drugim odlukama i alatom.

“S obzirom na to, zadovoljni smo što je rečeno da zabrana ni ograničenja neće biti”, rekla je Nimac Kalcina – prenosi tportal.hr

Foto:Pixsell / Autor: Grgo Jelavic

NAJČITANIJE