30.5 C
Poreč
Nedjelja, 9 kolovoza, 2020
iVijesti banner
Naslovnica AKTUALNO Zahtjevi obrtnika za buduću vladu

Zahtjevi obrtnika za buduću vladu

Hrvatska obrtnička komora (HOK) je u povodu Dana HOK-a 1. srpnja uputila zahtjeve budućoj vladi, tražeći uz ostalo stvaranje uvjeta za lakše poslovanje, uključivanje obrtnika u donošenje odluka o obrtništvu, te realan i ostvariv plan za iduću kriznu situaciju.

Obrtnici traže i zaustavljanje iseljavanja mladih, poticanje digitalizacije i korištenja EU-ovih fondova u obrtništvu.

Krovna obrtnička udruga ističe da su obrtnici teško pogođeni posljedicama pandemije koronavirusa, te da je kriza koja je zahvatila cijeli svijet za hrvatske obrtnike osobito teška, jer dolazi tek dvije godine nakon postupnog izlaska iz izrazito dugotrajne gospodarske krize. Stoga Hrvatska obrtnička komora traži od nove vlasti da prihvati zahtjeve obrtnika što prije i da ih u što većoj mjeri i riješi.

“Troma i inertna administracije je ta koja krade ono što je hrvatskom obrtništvu najvažnije – vrijeme, koje je trebalo biti utrošeno u unaprjeđenje poslovanja i stvaranje konkurentnosti za zahtjevno tržište”, kaže se u priopćenju HOK-a.

Dan Hrvatske obrtničke komore obilježava se 1. srpnja, na dan kad je 1994. godine održana obnoviteljska skupština HOK-a. HOK je, kako se navodi, tijekom krize izazvane pandemijom koronavirusa učinio sve kako bi se obrtnicima omogućio opstanak na tržištu.

“Utjecali smo na donošenje povoljnijih uvjeta poslovanja i zalagali se da korištenje mjera za očuvanje radnih mjesta bude dostupno svim obrtnicima, osobito misleći na one najmanje i najranjivije. Izborili smo se da obrtnik ima ista prava kao i radnik. Posao je to koji često ostaje u sjeni, a u zadnjih 26 godina institucionaliziranog djelovanja ishodili smo niz dobrih stvari za naše obrtnike na koje smo jako ponosni”, navodi se u priopćenju HOK-a, uz poruku da je, uz ostalo, Komora često intervenirala i da ukaže na apsurde u propisima.

Izvor: Novac.hr

NAJČITANIJE