20.2 C
Poreč
Ponedjeljak, 6 travnja, 2020
iVijesti banner
Naslovnica KULTURA Zanimljivosti iza slavnih knjiga

Zanimljivosti iza slavnih knjiga

“Čovjek koji ne čita knjige proživi samo jedan život… Onaj koji čita proživi ih tisuću”, riječi su Georgea R.R. Martina, autora “Igre prijestolja”. A iza svake zanimljive knjige krije se možda još i zanimljivija priča.

Originalni naslov knjige “Fahrenheit 451” bio je “Vatrogasac”, ali pisac Ray Bradbury i njegov izdavač složili su se da je on poprilično dosadan i nezanimljiv. Bradbury je nazvao lokalne vatrogasce, pitao ih na kojoj temperaturi gori papir, a oni su ga stavili na čekanje dok ne provjere. I kao rezultat, novi naslov knjige postao je “Fahrenheit 451”, a kada bismo ovu ljestvicu prebacili u ljestvicu Celzijusa, dobili bismo temperaturu od 232.7 stupnja Celzijusa.

“Sto godina samoće” Gabriela Garcije Marqueza mnogima je jedna od najdražih i najboljih romana svih vremena. Knjiga je objavljena 1967., prevedena je na 46 jezika i prodana u više od 50 milijuna primjeraka. I ne samo to, skrenula je svijetu pažnju na južnoameričke uratke, a njezin je autor 1982. dobio Nobelovu nagradu za književnost. I pomalo nevjerojatno zvuči podatak da od 1967. do danas nije ekranizirana. Marquez je jednostavno smatrao da od nje nije moguće napraviti kvalitetan film koji će vjerno prenijeti ugođaj knjige, a bio je skeptičan i po pitanju jezika – ili španjolski ili nijedan drugi. “Angažirali bi glumca kao što je Robert Redford, a malo tko od nas ima rođake koji izgledaju poput njega”, kazao je Marquez jednom prilikom. Ipak, u ožujku 2019., Netflix je najavio da snima seriju po romanu pokojnog književnika.

Klasik američke književnosti, “Ubiti pticu rugalicu”, napisala je Harper Lee 1960. godine. Knjiga je postigla brzi uspjeh, osvojila hrpu nagrada, među kojima i Pulitzera, priznanja, uslijedili su hvalospjevi, brojni intervjui, pa i film u kojem je briljirao Gregory Peck, no sve je bilo previše za Lee. Zasićena i zapravo prestravljena pažnjom koja ju je okruživala zbog romana, 1964. vratila se u rodni i grad i povukla iz javnosti. Zanimljivo je što nikada više nije objavila niti jedan roman, tek je 2015. predstavila “Idi, postavi stražara”, raniju verziju romana “Ubiti pticu rugalicu”.

Svi smo čuli za Frankensteina i mnogima će na spomen ovog imena prva poveznica biti čudovište. No, Frankestein nije ime čudovišta, već ime doktora koji ga je stvorio. Autorica Merry Shelley u svom romanu iz 1818., “Frankestein ili moderni Prometej”, čudovištu nije nadjenula ime. No iz razgovora čudovišta sa svojim stvoriteljem može se naslutiti da je čudovištu ime Adam.

Ne računamo li vjerske knjige i citate Mao Zedonga, najprodavanija knjiga svih vremena je “Don Quijote” Miquela de Cervantesa. Prvi je put objavljena 1612., a procjena je da je do danas prodana u 500 milijuna primjeraka. U prvih deset najprodavanijih knjiga svih vremena smjestile su se i “Gospodar prstenova”, “Harry Potter i Kamen mudraca”, “Deset malih crnaca”, “Mali princ”, “Da Vincijev kod”… Kada smo već spomenuli “Deset malih crnaca” Agathe Christie, zgodno je podsjetiti da je Christie pod pseudonimom Mary Westmacott ‘pobjegla’ od ‘krimića’ i napisala šest ‘ljubića’. (iV)

NAJČITANIJE