14.9 C
Poreč
Petak, 26 veljače, 2021
iVijesti banner
Naslovnica AKTUALNO Započinje politička borba za Istru, može li HDZ uzeti dio kolača IDS-u?

Započinje politička borba za Istru, može li HDZ uzeti dio kolača IDS-u?

IZBORI ZA HRVATSKI SABOR pokazali su da IDS više ne može računati na uvjerljivu podršku birača u Istri, a HDZ je u Istarskoj županiji zabilježio najbolji rezultat u povijesti pa su odmah porasle i njihove ambicije na lokalnim izborima koji se održavaju u svibnju iduće godine

Veliki neuspjeh Restart koalicije na parlamentarnim izborima zabrinuo je i dio članova IDS-a koji smatraju da bi na sljedećim lokalnim izborima ova stranka mogla zabilježiti najlošiji rezultat od 1990. Iako je teško za očekivati da će IDS izgubiti vlast u Istarskoj županiji i velikim gradovima poput Pule, Poreča i Rovinja, rezultati parlamentarnih izbora pokazuju da bi neke druge stranke mogle dobiti puno više glasova nego što je slučaj bio do sada pa bi IDS puno teže mogao formirati većine u gradskim vijećima i Županijskoj skupštini, a to znači više ustupaka potencijalnim koalicijskim partnerima i teže usvajanje proračuna u tradicionalno bogatim istarskim gradovima. I dok su u IDS-u pomalo u strahu od sljedećih lokalnih izbora, u njih s velikim ambicijama kreće HDZ koji je u 8. izbornoj jedinici na proteklim parlamentarnim izborima postigao najbolji rezultat u povijesti osvojivši čak četiri mandata u Saboru.

Do sada je HDZ na parlamentarnim izborima u 8. izbornoj jedinici dobro prolazio uglavnom na području Kvarnera, odnosno u Crikvenici, Novom Vinodolskom i na otocima Rabu, Cresu i Lošinju, ali na ovim izborima je veliki dio glasova stigao i iz same Istre pa je tako bivši ministar turizma u vladi Tihomira Oreškovića Antun Kliman, inače iz Vodnjana, osvojio gotovo dvije tisuće glasova više od Garija Cappellija, ministra turizma u prvom mandatu Vlade Andreja Plenkovića. I dok IDS-ovci na listi Restart koalicije zajedno nisu osvojili glasova koliko je osvojio Peđa Grbin, rezultat Antuna Klimana pokazuje da je HDZ postao prihvatljiva politička opcija u Istri i stoga ne čudi da u toj stranci s velikim ambicijama kreću u lokalne izbore koji će se održati u svibnju sljedeće godine. S druge strane, čelni ljudi IDS-a su svjesni da na parlamentarnim izborima nisu postigli sjajan rezultat, ali su unatoč tome ostali na tri zastupnika u Saboru, koliko su imali i u prethodnom sazivu. Ono što IDS-ovce zabrinjava je mali broj preferencijalnih glasova koji su dobili njihovi kandidati, ali još više mala izlaznost u Istri, koja je na ovim izborima bila još manja nego u ostatku Hrvatske pa je tako u nekim gradovima, poput Rovinja, na birališta izašlo manje od 40 posto registriranih birača. Nacionalov sugovornik iz IDS-a upravo u toj brojci vidi najveću potencijalnu opasnost za buduće rezultate stranke koja Istrom neprekidno vlada od 1990. godine:

“OVO JE PRVA NAZNAKA DA IDS VIŠE NE MOŽE mobilizirati svoje biračko tijelo i prva naznaka da to biračko tijelo više nije onako veliko kakvo je bilo prethodnih dvadesetak godina. Naravno da dio slabe izlaznosti treba pripisati i koronavirusu, ali ne trebamo se zavaravati i moramo ozbiljno shvatiti poruku birača ako želimo postići uspjeh na lokalnim izborima. Da se razumijemo, sumnjam da možemo izgubiti izbore za istarskog župana ili za gradonačelnike u istarskim gradovima, ali moglo bi se dogoditi da postotak glasova u gradskim vijećima i Županijskoj skupštini bude puno manji nego što je to bio do sada, a to bi znatno otežalo upravljanje našem županu i gradonačelnicima. U razdoblju do lokalnih izbora moramo napraviti sve da do toga ne dođe i da osvojimo barem približno isto mandata u gradskim i općinskim vijećima.”

‘IDS IMA POLITIČKU INFRASTRUKTURU koja je građena desetljećima i teško možemo ugroziti IDS baš u svim gradovima i općinama, ali zato moramo pažljivo birati u koje ćemo bitke ući’, kaže Antun Kliman iz HDZ-a

IDS-u su svjesni da će vlast vrlo teško osvojiti u Umagu, koji već niz godina uspješno vodi SDP-ov gradonačelnik Vili Bassanese, ali smatraju da SDP osim u tom gradu više nigdje drugdje ne može ozbiljnije zaprijetiti IDS-u te zapravo tu stranku nakon posljednjih parlamentarnih izbora više ne vide kao svog glavnog konkurenta u Istarskoj županiji, nego smatraju da bi im na lokalnim izborima to prvi put mogao biti HDZ. Naš sugovornik iz vrha IDS-a smatra da postoji realna mogućnost da SDP u Istri ne bude čak niti treća stranka:

“ZNAM DA JE PEĐA GRBIN OSVOJIO NAJVIŠE preferencijalnih glasova, ali riječ je o prepoznatljivom političaru, uz Borisa Miletića vjerojatno i najpoznatijem istarskom političaru. Zato i ne čudi da je on dobio najviše preferencijalnih glasova i nas u IDS-u to ne bi trebalo puno zabrinjavati. SDP osim njega nema nikoga koga bi u Istri mogao ponuditi i puno više me brine rast HDZ-a, koji nikada nije ovako dobro prošao u Istri. S druge strane, kolegama u SDP-u bih poručio da se pripaze zeleno-lijeve koalicije koja bi do lokalnih izbora mogla uspostaviti infrastrukturu u Istri te bi mogla postati ozbiljan konkurent SDP-u na samoj ljevici.”

Zanimljivo je da slično razmišljaju i u HDZ-u, iz kojeg priznaju da su vrlo zadovoljni rezultatima na parlamentarnim izborima na području Istre te da s velikim ambicijama kreću u lokalne izbore. Iz riječi Antuna Klimana može se naslutiti da bi Istra uz Zagreb, Rijeku i Osijek mogla biti glavni cilj HDZ-a na lokalnim izborima:

“Činjenica je da smo na parlamentarnim izborima postigli povijesni rezultat u 8. izbornoj jedinici, a pogotovo nas veseli uspjeh u Istri. Rekao bih da su birači u Istri prepoznali sve što je Vlada Andreja Plenkovića napravila u protekle četiri godine i da su nam zato dali ovakvo povjerenje. Ne smijemo zaboraviti da je pokrenuta izgradnja punog profila Istarskog ipsilona i da je najavljena izgradnja druge cijevi tunela Učka. Tim projektom smo pokazali da vlast u Zagrebu misli na Istru i da nije točno da se Istra šikanira jer je tamo na vlasti IDS.”

KLIMAN PRIZNAJE DA SE TEŠKO MOŽE OČEKIVATI da HDZ odmah na sljedećim lokalnim izborima pobijedi IDS, ali kaže da nakon ovog rezultata HDZ kreće u lokalne izbore s jasnim ciljem, a to je da postane druga stranka po snazi u Istri:

IDS ima političku infrastrukturu koja je građena desetljećima i to je njihova najveća prednost i zato je teško očekivati da možemo ugroziti IDS baš u svim gradovima i općinama, ali zato moramo pažljivo birati u koje ćemo bitke ući i gdje ćemo potrošiti najviše resursa. Za očekivati je da to bude Županijska skupština i očekujem da na izborima za to tijelo postignemo najbolji rezultat i da budemo druga stranka po broju mandata.”

I dok u HDZ-u već imaju jasan plan za lokalne izbore, čini se da u SDP-u nakon debakla na parlamentarnim izborima još uvijek postoji plan kako stranka ponovno može postati relevantna i na Istarskom poluotoku. SDP je već i na prošlim lokalnim izborima u Istri zabilježio poprilično loše rezultate. Osim u već spomenutom Umagu, SDP je načelnike dobio u još samo nekoliko općina i jedino Dalibor Macan iz Svetvinčenta sa sigurnošću može računati na novi mandat načelnika te općine. U svim drugim važnijim istarskim gradovima SDP je sveden na malobrojnu oporbu IDS-u, a u nekima od njih, poput Poreča, u protekle su se tri i pol godina istaknuli jedino protivljenjem velikim projektima kao što je izgradnja novog hotela s pet zvjezdica u Poreču. Takvom politikom SDP si je osigurao mjesto na političkim marginama Istre, a da bi na sljedećim lokalnim izborima mogli doživjeti još jedan veliki poraz svjesni su i u samoj stranci. Jedan od istarskih SDP-ovaca za Nacional je izjavio da je velika vjerojatnost da će istarski SDP nakon svibnja sljedeće godine biti sveden na Umag i još pokoju općinu:

“NE VIDIM PROSTORA ZA USPJEH osim u Umagu koji Vili Bassanese vodi vrlo uspješno i to prije svega zahvaljujući njegovom entuzijazmu i njegovoj sposobnosti, a ne zahvaljujući pomoći stranke. Za vrijeme Davora Bernardića nije se napravilo apsolutno ništa kako bi se ojačala stranačka infrastruktura i kako bismo se barem malo približili IDS-u. Čak i ako Peđa Grbin uspije pobijediti i ako Istra dobije svog čovjeka na čelu SDP-a, sumnjam da se išta može promijeniti do lokalnih izbora jer problema je toliko puno da se ne mogu svi riješiti u idućih deset mjeseci. Bojim se da su lokalni izbori u Istri za nas već sada izgubljeni i da će IDS i dalje suvereno vladati, ali se isto tako bojim i da druga stranka više neće biti SDP, nego HDZ, a tek treba vidjeti koliko će u Istri zaživjeti projekt zeleno-lijeve koalicije.”

‘SDP BI U ISTRI MOGAO biti sveden tek na vlast u Umagu. Bernardić nije napravio ništa kako bi se ojačala stranačka infrastruktura i to se ne može promijeniti u deset mjeseci’, kaže izvor iz SDP-a

I DOK U SDP-U NE GLEDAJU PREVIŠE optimistično na lokalne izbore, naš sugovornik iz vrha IDS-a kaže da ne sumnja u to kako će birači u Istri sljedećeg svibnja još jednom povjerenje dati toj stranci bez obzira na nešto slabiji rezultat na parlamentarnim izborima. On smatra da su birači u Istri još uvijek više lijevo orijentirani i da neće preko noći dati glas strankama koje se nemaju snage obračunati s ustaškim pozdravima, koji su za veliku većinu istarskih birača i dalje neprihvatljivi. No saborski zastupnik HDZ-a Antun Kliman kaže da IDS i SDP više nemaju monopol na antifašizam:

“Zašto bi se samo IDS i SDP mogli pozivati na antifašizam? Otkuda im pravo na taj monopol? Mislim da je HDZ pod vodstvom Andreja Plenkovića pokazao da njeguje antifašističku tradiciju i da se pokazao kao jedna narodnjačka stranka kojoj nisu prihvatljive radikalne političke ideje. Uostalom, i Istra je kolijevka hrvatske narodnjačke ideje pa ne vidim razloga da takve politike ne bi bile prihvaćene danas među biračima u Istri.”

Izvor: Nacional.hr

Foto: Foto M. Angelini

NAJČITANIJE