20 C
Poreč
Petak, 25 rujna, 2020
iVijesti banner
Naslovnica AKTUALNO Zašto ne smijemo vjerovati Putinu, a moramo vjerovati Gatesu?

Zašto ne smijemo vjerovati Putinu, a moramo vjerovati Gatesu?

Piše: Krunoslav Milać

Samo dan nakon što je ruski predsjednik Vladimir Putin objavio kako ta zemlja ima učinkovito cjepivo protiv koronavirusa, koje je razvio moskovski institut Gamaleja,  te da je isto dano jednoj od njegovih kćeri, u ‘zapadnim’ medijima  krenula je medijska hajka protiv njega. Hrvatska je po tom pitanju, kao i uvijek ‘na kursu’. 

Znanstvenici poput Đikića (kojeg dijelom živi od ‘grantova’ Svjetske zdrastvene organizacije)  uglas trube da rusko cjepivo nije sigurno jer nije ispitano na dovoljno velikom broju ljudi.

Istražili smo cijeli slučaj i došli do zaključka da je istina potpuno drugačija od onoga u što nas nastoje uvjeriti.

Iza svega stoji globalna utrka za zaradom

Kada je naime radi o cjepivu protiv koronavirusa, riječ je provenstveno o utrici za nevjerojatno dobrim poslom. Onaj koji će prvi imati cjepivo, tržište će mu biti cijeli svijet. A zarada – ogromna.

Upravo zbog toga sumnju bude upozorenja Svjetske zdravstvene organizacije (WHO) da se radi o opasnom virusu, jer tu isto organizaciju financira osnivač Microsofta, milijarder Bill Gates, koji posjeduje više klinika za proizvodnju cjepiva. Zna se da WHO putem tzv. grantova (stipendija) financira brojne znanstnvene projekte. Stoga ne čudi da znanstvenici u brojnim zemljama u lokalnim medijima zapravo ponavljaju stavove WHO-a, koji posredno financira njihov rad.

Kada se radi o informacijama o cjepivu protiv korone, zapravo ne postoji ni jedan razlog zašto bi smo više vjerovali informatičaru Billu Gatesu nego predsjedniku Rusije, Vladimiru Putinu. Osim što nas znanstvenici na Gatesovom platnom spisku putem medija uvjeravaju u suprotno.

Kada se radi  o novom cjepivu službenog naziva  “Gam-COVID-Vac“, ono nije samo ‘rusko’ već je razvijano u suradnij s britansko-švedskim gigantom AstraZeneca i sveučilištem Oxford.

Činjenica je da je njime Putin pred nosom oteo globalno tržište američkim i kineskim farmaceutskim tvrtkama, a prvenstveno Billu Gatesu.

Destabilizacija Bjelorusije zbog cjepiva

Unatoč negativnoj propagandi, tvorac prvog ruskog cjepiva protiv COVID-19, Gamaleya Federal Research Institute of Epidemiology and Microbiology, tvrdi da ima narudžbe iz preko 20 zemalja a taj broj raste iz dana u dan. Radi se o više od milijardu doza cjepiva koje mora isporučiti do kraja godine.

Sasvim je jasno da isključivo ruski R-Pharm, u svoje 4 tvornice u Rusiji, ne može toliko doza proizvesti u kratkom vremenu i računa na licencnu proizvodnju u Gruziji, Bjelorusiji, Moldaviji i Ukrajini.

Jeste li zamijetili da upravo u Bjelorusiji odnedavna traju prosvjedi protiv predsjednika Lukašenka?

Destabilizacija Bjelorusije vodi k izbacivanju iz utrke bjeloruskih pogona za proizvodnju cjepiva i lijekova, kako bi američki Pfizer i kineski Guangzhou Baiyunshan dobili na vremenu i na tržište stavili svoje cjepivo.

Upravo zato i neki politički krugovi u EU nastoje nametnuti sankcije Bjelorusiji, što obilato plaćaju lobisti farmaceustkih kompanija.

U pet spomenutih zemalja maksimalni produkcijski kapacitet iznosi 500 milijuna doza cjepiva, dakle pola naručene količine do 31. prosinca 2020. Ali ako se Bjelorusiji uvedu sankcije, kapaciteti će se prepoloviti. Tako namjanje 500 milijuna doza ruski R-Pharm ne bi mogao isporučiti prije ljeta 2021. A do tada će cjepivo imati i druge farmaceutske kompanije, one na zapadu. Preuzeto: Paraf.hr

Foto: Paraf.hr

NAJČITANIJE