20 C
Poreč
Subota, 15 kolovoza, 2020
iVijesti banner
Naslovnica AKTUALNO Zašto Njemačka ima najnižu stopu smrtnosti zaraženih osoba?

Zašto Njemačka ima najnižu stopu smrtnosti zaraženih osoba?

”Španjolska i Francuska vode statistiku kao i mi. Međutim Njemačka, s druge strane, mislim da žrtve broji ovako: od 21 tisuće slučajeva zaraze bilježe svega 75 smrtnih slučajeva. Očito je da oni priznaju samo smrtnost od koronavirusa kao početni i konačni razlog smrti”

Fabrizio Caccia, novinar Corriere della sera  intervjuirao je epidemiologa Carla Signorellia. Intervju prenosimo u slobodnom prijevodu 

Epidemiolog Carlo Signorelli: ” U kratkom bi roku trebali osjetiti vrhunac epidemije. Ako se to ne ostvari znači da nam je možda promaknuo neki drugi način prijenosa zaraze”

Profesore svakim je danom sve gore, u subotu je preminulo 793 osobe, od toga 546 u Lombardiji, koja je do sad sama imala gotovo isti broj preminulih kao i  Kina. Što se događa?

“Pažnja – kaže Carlo Signorelli, profesor  javnog zdravlja i higijene na Sveučilištu Vita e Salute San Raffaele u Milanu – ” ako napravimo pažljivu vremensku rekonstrukciju, rekao bih da su 793 smrtnih slučajeva rezultat zaraze koja se dogodila prije 16 dana. Od inkubacije virusa (oko 6 dana), drugih 5 dana za utvrđivanja pozitivnosti i hospitalizacije i isto tolik dana od hospitalizacije do smrti, dakle oko 16 dana. Radi se o valu koji proizlazi kao posljedica primjene vladinih mjera. Uskoro bismo trebali vidjeti vrhunac, a onda slijedi daljnje razmatranje … “.

Daljnje razmatranje! Što bi to značilo?

“Prema podacima ISS-a  (Istituto Superiore di Sanità), radi se o smrtnim slučajevima koji uključuju osobe s ranijim i teškim bolestima čija je prosječna životna dob blizu 80 godina. Čak i kod onih mlađih osoba koje su preminule i to u 99 posto slučajeva bilježe se prethodne zdravstvene patologije. U Kini, a to je već rečeno, stanovništvo nije tako staro kao kod nas … ».

U redu, ali 793 osobe je ipak umro od koronavirusa

”Istina je da smo u Italiji odlučili voditi sve smrtne slučajeve zaraze koronavirusom, bez obzira na prethodne bolesti, kao posljedica smrti. Zbog toga je brojka tako velika. Na smrtnom listi osobe obično postoje tri unosa: početni uzrok, posredni i konačni uzrok. Uzmite slučaj pacijenta s rakom koji umre od koronavirusa. Početni uzrok smrti ostaje rak. Da nije bilo zaraze, osoba ne bi umrla.

Za neko vrijeme, kada će biti moguće razlikovati smrtne slučajeve, siguran sam da neće biti mnogo onih za koje se može pouzdano kazati da je početni i jedini uzrok smrti koronavirus. U usporedbi s brojkama koje danas imamo, rekao bih možda stotinu. Španjolska i Francuska rade kao i mi. Međutim Njemačka, s druge strane, mislim da žrtve broji ovako: od 21 tisuće slučajeva zaraze bilježe svega 75 smrtnih slučajeva. Očito je da oni priznaju samo smrtnost od koronavirusa kao početni i konačni razlog smrti”.

Hoćemo li stvarno uskoro vidjeti vrhunac ?

”Da, a ako nam ne stigne možda nam je promakao neki drugi način prijenosa (klimatizacijski sustavi u bolnicama?) ili smo možda virus već dobili mnogo prije nego što smo poduzeli mjere, a onda kad smo se svi zatvorili unutar kuća, evo povećao nam se broj zaraženih osoba”.

Na svu sreću brojke za središnju i južnu Italije su mnogo blaže

”Klima utječe. I u Africi koja je imala kontakte s Kinom, ali se tamo ipak nije desila eksplozija zaraze. Za Italiju, toplija klima središnje i južne Italije u odnosu na sjever, moglo bi biti objašnjenje. Tako da iako su se proteklih dana u velikom broju mnogi preselili iz gradova sjevera prema jugu, noseći sa sobom zarazu, ipak je tamo razvoj zaraze sporiji. Nada je da će ljeto svugdje donijeti smanjenje zaraze i brzu normalizaciju”.

Tome se svi nadaju 

Dakako, jer s tim postojećim mjerama nije nam uopće poznato koliko može potrajati društvena održivost.

Foto: Newsweek

NAJČITANIJE