22.2 C
Poreč
Subota, 6 lipnja, 2020
iVijesti banner
Naslovnica AKTUALNO Zašto Valter Flego vrbuje mlade prije EU izbora?

Zašto Valter Flego vrbuje mlade prije EU izbora?

U posljednjem tjednu pred europske parlamentarne izbore analitičari upozoravaju na strmoglavi pad podrške Amsterdamskoj koaliciji, naručuje se javno iskazivanje podrške svih mogućih društvenih skupina Valteru Flegu, ne bi li se kako namaknuo još koji glas za prelazak izbornog praga.

No sve je to otprilike standardno IDS-ovo biračko tijelo, sve te skupine imaju svoje istaknute članove koji uživaju ugodne županijske/gradske sinekure ili netko već njima blizak, sasvim svejedno. Taj je klijentelistični bazen „umirovljenika/nacionalnih manjina itd – po narudžbi“ uglavnom stabilan i u njemu će teško Valter Flego „upecati novu ribu“. Tko glasuje za IDS, glasat će. Tko nije, ni neće.

Jedini slobodan bazen koji je IDS-u ostao jesu mladi, politikom neopterećeni ljudi, lišeni istarskog regionalističkog ludila 1990-ih, cijepljeni od istarske medijske blokade 2000-ih.
Samo zato svjedočimo agresivnoj kampanji IDS-a usmjerenoj na mlade. Valter Flego sada kao kandidat na izborima poručuje da mladima treba omogućiti najam ili kupnju stana po subvencioniranim uvjetima, da studiji ne budu zastarjeli i prate potrebe tržišta rada, da sredstva namijenjena obrazovanju treba drastično povećavati.

Valter Flego i Istarska županija – neprijatelji mladih?

Surova stvarnost pokazuje sasvim drugo lice Valtera Flega i grupacije kojoj pripada:

1.Neprijateljsko zauzimanje pulske Politehnike – unutar Hrvatske i međunarodno prepoznatljiva pulska Politehnika je dok su je vodili nezavisni stručnjaci upravo u STEM području kojeg Valter Flego ovih dana tako rado spominje, pod njegovom paskom postala uhljebilište za supruge IDS-ovaca. Politehnika bez Uljanika nema previše smisla, a IDS-ovi manageri su uspješno razorili i Uljanik.

2.Tržište rada samo za odabrane – Istarska županija svih ovih godina nije poduzela baš ništa značajno da se omogući da studiji ne budu zastarjeli i prate potrebe tržišta rada. Ako Valter Flego nije mogao iz Pule riješiti istarske probleme, zašto želi nas uvjeriti da je Bruxelles dovoljno daleko da se nešto učini?

3.Istarske škole – budućnost i fikcija – istarske škole su u nejednakom stanju uređenosti i opremljenosti i iako je IDS dominantna politička opcija, ne postoji nikakva istarska strategija da se ujednači standard istarskih škola. Reći će Valter Flego da se treba okrenuti digitalnoj ekonomiji, upotrebi pametnih tehnologija, snažnijem uvođenju ICT-a, poticanju STEM obrazovanja, razvoju Centara kompetencija i poticanju inovacija, no u 6 godina  župan je vrlo malo napravio za informatizaciju istarskih škola.

4.Istarski klub studenata Zagreb – priča za laku noć – problemi istarskog kluba su stvarni problemi i svatko tko bi se njima pokušao sustavno baviti došao bi do zaključka da su problemi rješivi bez populističkih najava i ispraznih obećanja. Iako dobro zna da se takva pitanja ne rješavaju javnom licitacijom, Valter Flego je javno obećao kupnju i sada samo strpljivo čeka da ponuda padne u zaborav. Bez istarskog kluba.

Posljednjih tjedana Valter Flego i Amsterdamska koalicija neprestano zazivaju izlazak mladih na birališta.

Imaju li istarske djevojke i mladići, osim ako nisu u Klubu mladih IDS-a, ijedan razlog zaokružiti Valtera Flega – čovjeka koji kao župan u 6 godina nije napravio za mlade, za obrazovanje, za znanost u Istri gotovo baš ništa dobro?

(V.P.)

NAPOMENA: Stavovi izraženi u tekstu ne predstavljaju nužno i stavove portala iVijesti

NAJČITANIJE