20.4 C
Poreč
Petak, 25 rujna, 2020
iVijesti banner
Naslovnica AKTUALNO Zbog klimatskih promjena raste broj meduza u Jadranu, a riba ima sve...

Zbog klimatskih promjena raste broj meduza u Jadranu, a riba ima sve manje

Opasna Kompas meduza (Chrysaora-hysoscella)

Zbog vlastitoga ponašanja imamo sve više meduza, a sve manje ribe. Riba je za ljude vrlo kvalitetna hrana, a meduze, koliko god bile fascinantne, zapravo su samo voda

U posljednjih deset godina broj meduza u Jadranu raste. Sve je više onih čestih, kao što je Uhati klobuk, ali i inače manje zastupljenih, kao što je opasna Kompas meduza – ovoga je proljeća bila izrazito vidljiva oko obala južne Istre.

Uhati klobuk – Wikipedija

Uhati klobuk. Foto: Wikipedia

Meduze imaju i sve manje prirodnih neprijatelja. Njihovi polipi, koji se razmnožavaju na stijenama, više nisu ničija hrana, jer su stijene sve ogoljenije, nestaju rakovi kojima su služili kao hrana. Zbog betonizacije i nasipanja obala te pretjeranoga izlova, sve je manje riba koje se hrane ličinkama meduze. A za meduzu, fantastično prilagođenog grabežljivca, hrane ima na sve strane.

U Jadranskom moru se pojavila otrovna KOMPAS MEDUZA

Opasna Kompas meduza. Foto: Wikipedia

Masovna pojava meduza izravno smeta ribarima jer im zaštopa mreže. Računa se da bi talijansko ribarstvo na sjevernome Jadranu moglo izgubiti više od devet milijuna eura na meduze. Dio meduza hrani se rebrašima, koji su u Jadran vjerojatno stigli s balastnim vodama.

‘Mi smo uljezi’

Pulski fotograf Manuel Angelini voli meduze, premda se tih stvorenja plivači uglavnom boje. Voli ih, kaže, jer su sastavljene 90 posto od vode, “zato što su slobodne, prepuštene strujanjima i žive bez otpora”.

Najinteresantnija je, kaže, Mediteranska meduza, koja nalikuje na jaje na oko. Ribice koje u njoj stanuju aktraktivne su onim većima, pa je oko nje često gužva. No, nije svaki susret s meduzama ugodan. Bolne su bile posljedice susreta s Morskom mjesečinom, koja je vrlo fotogenična, ali izaziva ozbiljne ozljede. No, većina meduza bezopasna je.

JADRANSKE MEDUZE - Priroda Hrvatske

Mediteranska meduza

“Ja svaki put apeliram – kad vidite bezopasne meduze, pustite ih. Jer one će sutra nestati, one idu strujama, znači ovo je uvala i u ovoj uvali svaki zapadnjak digne meduze, klobuke i oni odlaze ća, mi smo na kraju u njihovom habitatu, mi smo uljezi ustvari”, rekao je Angelini za HRT.

Morska mjesečina – Wikipedija

Morska mjesečina. Foto: Wikipedia

Mora su toplija i kiselija

“Ove meduze koje vidimo ove godine su ekstra brojne. To je jednostavno povezano s klimatskim promjenama. Proljeće se skraćuje u zadnjih pet godina”, kazao je Martin Pfannkuchen, predstojnik rovinjskoga Centra za istraživanje mora.

Potvrđuje to i Milena Mičić, direktorica Aquariuma Pula. “Mora su toplija i kiselija, PH je niži i nema toliko kisika. Ti uvjeti pogoduju da se meduze više razmnožavaju”, objasnila je ona.

Životni je ciklus meduza kratkotrajan, i sve u nas poznate vrste izmijene se od siječnja do sredine lipnja. U punoj sezoni kupanja, više ih neće biti. Ali ostaje upozorenje: zbog vlastitoga ponašanja, imamo sve više meduza, a sve manje ribe. Riba je za ljude vrlo kvalitetna hrana, a meduze, koliko god bile fascinantne, zapravo su samo voda.

Foto naslovnica: Index.hr

NAJČITANIJE