15.1 C
Poreč
Ponedjeljak, 6 travnja, 2020
iVijesti banner
Naslovnica AKTUALNO ŽDERAČI DEMOKRACIJE – knjiga dr.sc. Mirka Štifanića

ŽDERAČI DEMOKRACIJE – knjiga dr.sc. Mirka Štifanića

U Uvodu knjige prof.dr.sc. Mirko Štifanić ističe: Demokracija se ne nalazi u DNA nijedne nacije na svijetu, ali ni u ideološki, odnosno interesno utemeljenih političkih stranaka… I „desnima“ i „lijevima“ zajedničko je obilježje da za sebe nastoje zadržati poziciju jedinog, nedodirljivog aktera. U tom cilju marginaliziraju ne samo građane nego i struke i profesije, pa i čitav sadržaj demokracije i institucije sustava.

U biti oni su – žderači demokracije: nekada prikriveni, a sve češće neskriveni diktatori, i to obliku ljevičara, odnosno desničara (na nacionalnoj razini) te kao „kneževa“ i „monarha“ (u Istri, odnosno Rijeci). Ovi potonji ističu, primjerice, da je vlast u Zagrebu njihov politički neprijatelj. Na taj, navodno demokratski, način prilagođavaju svojim interesima mentalni sklop građana Istre i Rijeke ističući pritom, formalno legitiman politički projekt, da im je cilj da – regionalizam jača. Ali nedvojbeno je da se ne radi samo o tome?

Evo izvadaka mišljenja recenzenata knjige:

Prof. dr. sc. Mirjana Nazor:…Uvjereni u apsolutnu istinu koju zastupaju njihovi ideolozi građani disciplinirano uvijek izlaze na izbore i glasaju „po savjesti“. S druge strane mladi ljudi prečesto ne žele ni na koji način sudjelovati u politici te to potvrđuju i apstinencijom na izborima. Na taj se način održava  perpetuum mobile. Na kraju autor ipak pruža nadu sebi i svima nama ističući da su, i da će i za našu budućnost biti presudni „oni građani koji ne prihvaćaju da je Hrvatska osuđena na loš kontinuitet, već da ima izbora.“ Do buđenja građana mora doći, kad tad, i kada oni odluče ovladati svojom sudbinom, započeti živjeti svoj život, na političkoj pozornici pojavit će se novi političari, a zauvijek nestati „žderači demokracije“ , „gospodari mržnje, podjela i nemoći“., ideolozi mržnje“, „prikriveni diktatori“ i tada će konačno s nama biti sve u redu.

Antonio Dražović, bacc. physioth.:Knjiga „Žderači demokracije“ nedvojbeno ukazuje na kardinalne probleme našeg društva i deficit demokratske kulture u našoj zemlji. S jasnim primjerima i konkretnim navodima, autor nam objašnjava uzrok te posljedicu današnjeg stanja na političkoj sceni. Svojim razmišljanjima profesor Štifanić na razumljiv način približava svakom čitatelju uvid u stvarno stanje stvari političke domene života…

Stanislav Škrbec, publicist: Analiza profesora Štifanića, kojeg smatram najvećim aktivnim živućim demokratologomu Hrvatskoj, na ‘modelu’ Istre, Rijeke te na nacionalnom/državnom planu otkriva zastrašujuće stvari.

Mr. sc.  Drago Kraljević: Proceduralna demokracija o kojoj na više mjesta govori prof. dr. Štifanić, temelji se prvenstveno na ideji slobode bez vlasti, jer je vlast negdje drugdje. Stoga ne bez razloga, Štifanić kao i Alain de Benoist inzistira na tome da  demokraciju treba ponovno otkriti kao vrijednost… Doc.dr.sc. Ivan Poljaković:…Ova knjiga Mirka Štifanića može poslužiti kao terapija otvaranja očiju onim građanima koji su slijepi sve ove godine i glasuju uvijek za istu političku kastu misleći da time čine nešto dobro za svoju zemlju, i što je još gore, misleći da doprinose demokratizaciji zemlje…

Prof.dr.sc. Dagmar Radin: Srdačno preporučam ovu knjigu svima koji još nisu izgubili nadu u bolju budućnosti i koji su spremni preuzeti odgovornost za svoje (ne)djelovanje i kojima će ova knjiga otvoriti oči ali i služiti kao alat za promjenu.

Prof.dr.sc. Anđelko Milardović:…“Žderači demokracije“ za vlastite potrebe…manipuliraju demokracijom kako bi vladali, da bi je nakon izbora suzili, progutali i građane stavili u kaveze svoje vlasti. Za takvu grupu u politici autor koristi izraz iščašena elita. Potonja izbjegava ili pak kontrolira svaku kritiku građana ili proširenje demokracije u pravcu političke participacije građana u poslijeizbornom razdoblju.

Prof.dr.sc. Petar Turčinović: Ovo je knjiga o glumljenju demokracije i apel za promjenu u smjeru uvođenja direktnije demokracije i veće uloge znanja u procesima odlučivanja. U knjizi autor povezuje teoriju i realni život jer smatra kako  nezadovoljavajuća demokracija uzrokuje realne posljedice poput odlaska građana iz zemlje. Knjiga nije neutralna već izazovna i poticajna te neće ostaviti ravnodušnim ni „žderače demokracije“ tj. političare ali niti građane i javnost koji ju mogu koristiti kao manifest za vlastitu aktivnost ili kao sugestiju u kojem smjeru tražiti rješenja.

NAJČITANIJE