Znanstvenici otkrili ‘superbiljku’ koja upija zagađeni zrak! Treba ju saditi u blizini cesta s gustim prometom

Britanski znanstvenici iz Kraljevskog društva za hortikulturu (RHS) otkrili su da biljka dunjarica – zimska puzavica (Cotoneaster franchetii) upija zagađeni zrak na mjestima s gustim prometom.

Prema rezultatima istraživanja, dunjarica je “superbiljka” koja djeluje kao “usisivač” za zrak zagađen fosilnim gorivima.

“Na glavnim gradskim cestama gdje su svakodnevne prometne gužve, otkrili smo da su biljne vrste s gustim krošnjama, hrapavim i dlakavim lišćem, poput onih koje ima dunjarica najučinkovitije. Potvrđeno je da za samo sedam dana dobro održavana, gusta, živa ograda dužine jednog metra apsorbira istu količinu zagađenja koju automobil emitira prilikom vožnje od gotovo 800 kilometara”, tvrdi dr. Tijana Blanusa, voditeljica studije.

Studija je pokazala i da bršljan pomaže u hlađenju zgrada, a glog i peršin pomažu u ublažavanju jakih ljetnih padalina i smanjenju lokaliziranih poplava. Ako se navedene biljke budu smišljeno sadile po vrtovima i drugim zelenim površinama, na mjestima gdje su ekološki problemi najzastupljeniji, mogla bi se napraviti značajna razlika i doprinos u ublažavanju klimatskih promjena.

Izvor: Dnevno

Foto: Youtube