4.3 C
Poreč
Utorak, 26 siječnja, 2021
iVijesti banner
Naslovnica ZANIMLJIVOSTI Znate li kako pesticidi i GMO hrana mogu ugroziti vaše zdravlje?

Znate li kako pesticidi i GMO hrana mogu ugroziti vaše zdravlje?

Poljoprivredna politika ide u smjeru smanjenja uporabe pesticida, integrirane zaštite i poticaja ekološke proizvodnje.

Kad je god moguće, pesticide ne treba koristiti, ali kad se mora – nije opasno, piše Agroklub.

O, među poljoprivrednicima, uvijek aktualnoj temi – pesticidima govorila je dr.sc. Iva Pavlinić-Prokurica iz Centra za zaštitu bilja, HAPIH-a. Izlaganjem pod nazivom “Ostaci pesticida u hrani – opasnosti i rizici” podsjetila je na što se odnosi pojam ostatka pesticida, kako ga smanjiti te koliko je uporaba pesticida uopće pogubna.

Važno je pridržavati se uputa o primjeni pesticida 

Aktivne tvari pesticida kojima su dokazani bilo kakvi toksični ili štetni učinci na zdravlje ljudi, životinja ili okoliš nisu na listi odobrenih a.t. za područje EU. Proces evaluacije se kontinuirano provodi i svako novo, eventualno saznanje bilo kakvog negativnog učinka, utemeljeno na provedenim studijama, pokreće pitanje korekcije doze ili čak zabrane aktivnih tvari. Generalno, ako je aktivna tvar pesticida na listi odobrenih, što je glavni preduvjet za registraciju i stavljanje na tržište, te se sredstvo koristi u skladu s uputom za primjenu, štetnih učinaka i prekoračenja MDK vrijednosti pravilu ne bi trebalo biti, istaknula je Pavlinić-Prokurica.

Dodala je da postoje dva načina izloženosti ostacima: akutna i kronična te da svaka izloženost ne znači nužno trovanje. Prilikom procjene izloženosti, uzimaju se u obzir i podaci o konzumiranju određene vrste hrane uzimajući u obzir prehrambene navike određene populacije. Naglasila je da se razina ostataka obično smanjuje obradom i konzerviranjem hrane, ali može se i povećati. Kako bi se potrošači maksimalno zaštitili te na tržištu imali zdravstveno ispravnu hranu, potrebno je provoditi redovitu kontrolu ostataka pesticida u hrani te educirati sve sudionike u lancu “od polja do stola”.

Sigurnost uz restriktivno zakonodavstvo o genetski modificiranim organizmima

Genetski modificirano bilje uvijek je aktualna tema, a o tome je govorila dr.sc. Renata Hanzer iz Centra za sjemenarstvo i rasadničarstvo HAPIH-a. Izlaganjem pod nazivom “Kontrola i praćenje genetski modificiranih organizama na tržištu RH” odgovorila je na mnoga pitanja. Tako je, između ostalog, naglasila da se pojavom prvih komercijaliziranih genetski modificiranih biljaka 90-ih godina prošlog stoljeća te usvajanjem jedinstvenog zakonodavnog okvira na području EU-a javila potreba za standardiziranim pristupom u kontroli i praćenju proizvoda dobivenih tehnikama genske rekombinacije DNA.

NAJČITANIJE