4.3 C
Poreč
Ponedjeljak, 25 siječnja, 2021
iVijesti banner
Naslovnica AKTUALNO ŽUTI KARTON ZA JOSIPOVIĆA !

ŽUTI KARTON ZA JOSIPOVIĆA !

Ivo Josipović 

Teško vrijeme zahtjeva teške i odgovorne odluke vlasti usmjerene na zaštitu najveće vrijednosti, a to je život i sigurnost čovjeka kao građanina i nosioca suvereniteta države u kojoj živimo.

Borba za sigurnost života u današnje neizvjesno vrijeme u kojem se ne zna kako doći na pregled liječniku, kako doći na red za operaciju, kako i po kojoj cijeni kupiti lijekove, kako se spasiti od ovrhe, kako osigurati normalan život od prvog do posljednjeg dana u mjesecu te kako ostvariti pravdu.

To su važna građanska pitanja na kojima se bazira svakodnevni život. Građani traže odgovore na ta pitanja od svih nivoa vlasti, od svih stranaka i pokreta, bez obzira na ideološke predznake. Na žalost, nerijetko, od odgovora na ta i slično prevažna pitanja građanima se nudi ideološki iskrivljena slika pa se lako pobjegne od stvarnih i životnih pitanja te pokušava sakupljati glasove građana.

Izgleda da nam i bivši predsjednik I. Josipović u svom razgovoru za Glas Istre ne nudi znanstveno, nego ideološko mišljenje usmjereno na ponavljanje svoje dijagnoze prošlosti. Na taj način svrstava se na stranu vrha lokalne vlasti, a leđa okreće građanima koji traže – PROMJENE. Da, potrebne su promjene u upravljanju i promjena odnosa. Potrebna je pravda koje nerijetko nije dostižna, ili je dostižna samo nekim. Potrebno je onemogućiti korupciju, klijentelizam, nepotizma i svako pogodovanja interesnim grupama, što je postalo način života .

Ono što I. Josipović poručuje nastavak su starih i već otrcanih riječi o podjeli na antifašiste i ljubitelje ustašofobije, na revizioniste i vjerne antifašiste…

Pitanje je, je li on spreman osuditi zločine učinjene u ime antifašizma i, primjerice, otići na grob Miroslava Bulešića te zatražiti oprost od – svih žrtava. Takav čin pridonijelo bi osudi ustaštva kao navodno” pozitivne” vrijednosti u Hrvatskom društvu. Jer, dok se ne osudi jedno zlo, ne može ni drugo. Zločin je zločin i ima ime i prezime.

Osim toga, šteta je da se I. Josipović kao znanstvenih nije kritički osvrnuo na negativnosti u upravljanju Istrom te potrebi uključivanja građana u donošenje odluka. Ma, zar se i on nudi vlastima pa zbog toga pribjegava ideologiji, a zanemaruje znanstvene argumente i okreće leđa građanima? Na taj način puše u leđa odnosno podržava aktualnu vlast koja se može praviti Englezima i ponašati kao da nije svjesna odbojnosti građana prema vlastima i interesnim koalicijama.

Slika vrha vladajuće stranke u Istri ogleda se i u činjenici da se nije bila u stanju obratiti građanima sa informacijom da će se u Puli graditi Islamski kulturni centar sa džamijom, u kojoj će i naši sugrađani muslimanske vjere moći izražavati svoja vjerska uvjerenja. Izgleda da su tu informaciju pustili preko svojih medija kao probni balon kako bi „provjerili“ mišljenje i razmišljanje ostalih građana? Nisu li možda, nesvjesno, proširili predrasude, a možda i potaknuli netoleranciju?

Stječe se dojam da pokazuju svoj strah od reakcije građana na inače pozitivnu i društveno
prihvatljivu inicijativu za dobrobit i naših sugrađana druge vjeroispovijesti. Međutim, tako se ne rješavaju problemi. Oni se mogu zaoštriti ako o zajedničkom interesu građana odlučuje jedan gradonačelnik ili vrh jedne političke stranke, a to je za Istru normalno ponašanje.

U vezi svega toga poučno je spomenuti da je jedna liječnica prije dva dana izgovorila sljedeće riječi:” Slušaj me, dušo, ne budi hirovit. Kad ti bude slabo, srest ćemo se pa ćeš biti manji od makova zrna. Ne budi tako jadan, nego budi muškarac i shvati kriznu situaciju…”

Izgleda kao da j I. Josipović htio reći:” Slušajte me, građani Istre, ne budite hiroviti. Kad vam bude teško, potražit ćete pomoć od vrha vladajuće stranke pa ćete biti manji od makova zrna. Ne budite tako jadni, nego budite ” antifašisti ” i sve će u Istri biti naj, naj, naj ”. 

U prvom slučaju uprava bolnice odmah je razriješila liječnicu jer ” svojim je istupom u javnosti naštetila reputaciji ustanove u kojoj je zaposlena ”.

Hoće li, u vezi I. Josipovića, njegova ustanova ocijeniti da je ” svojim istupom u javnosti naštetio reputaciji ustanove u kojoj je zaposlen ”. A ako ga ne razriješi, možda mu pokažu ” žuti karton ” kao upozorenje ili opomenu korisnu za pojedinca i građane?

Hoće li ???

Emerik

Foto: Facebook

NAJČITANIJE